W zeszłym tygodniu na zaproszenie klasy 3 c w naszej szkole pojawił się gość – piekarz Pan Marek Kiełtyka, który przeprowadził w dwóch kasach 3b i 3c warsztaty piekarskie. Na samym początku, zgodnie z zasadami higieny obowiązującymi w piekarnictwie dzieci umyły ręce i założyły fartuszki. Następnie dobrały się w grupy, aby wspólnymi siłami wyrobić swój najsmaczniejszy chleb. Po tych czynnościach uczniowie przystąpili do działania i poznawania tajników wypieku chleba. Każde dziecko wcieliło się w rolę piekarza i wykonywało własny wypiek. Krok po kroku dodawali i nazywali składniki oraz ziarna zbóż w zależności od upodobania. Najpierw mieszali, a następnie wyrabiali ciasto czerpiąc z tego wielką frajdę. Wszyscy nie mogli się doczekać efektów swojej pracy. Z niecierpliwością oczekiwali na pięknie wypieczone pachnące chleby. W końcu nastąpiła długo wyczekiwana degustacja, uczniowie jedli swoje wypieki z wielkim smakiem. Tego typu doświadczenie jest atrakcyjne dla uczniów. Forma nauki przez zabawę, działanie stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych sposobów przekazywania wiedzy. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczniów.