Dnia 28 kwietnia uczniowie klasy Ic postanowili kontynuować zdrowe i pyszne odżywianie. Tym razem dzieci wykorzystały warzywa, z których miały powstać kolorowe i pyszne sałatki. Dzieci od rana nie mogły doczekać się lekcji techniki i krojenia warzyw. Zanim jednak to nastąpiło, musiały się odpowiednio przygotować. Najpierw umyły ręce, założyły fartuszki. Krojenie warzyw nie sprawiło im żadnych trudności, pokroiły je naprawdę fachowo (drobno). Każdy miał swoje stanowisko, doprawiał sałatkę według swojego pomysłu, smaku i upodobania. Jedni majonezem, inni oliwą, czosnkiem, papryką, słonecznikiem lub sezamem. Gdy warzywa były pokrojone, sałatki doprawione mali kucharze przystąpili do wzajemnej degustacji. Sałatki były naprawdę smaczne, o czym mogli przekonać się pracownicy szkoły.