W ubiegłym tygodniu, w naszej szkole przeprowadzono akcję pt. "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014". Wychowawcy w poszczególnych klasach przeprowadzili pogadankę na temat chleba żytniego na zakwasie oraz zdrowego stylu życia. Omówiono także sprawę poszanowania chleba oraz przedstawiono sytuację krajów, w których brakuje tego podstawowego produktu żywnościowego. Dokonano także przeglądu sklepiku szkolnego, zachęcając uczniów do zakupu tylko zdrowej żywności.
W czasie tego tygodnia wszystkie klasy własnoręcznie wypiekały chleb. Każde dziecko uczestnicząc w tej czynności, nauczyło się poszczególnych etapów otrzymywania tego produktu. Chleb pieczony był na przygotowanym wcześniej zakwasie, z uwagi na największe walory zdrowotne takiego pieczywa. Klasy dobrowolnie dosypywały różne nasiona (słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) oraz inne dodatki (płatki owsiane, otręby, kminek, czarnuszka). Tak więc nie było chlebów o tym samym smaku. Dzieci były bardzo zainteresowane i z niecierpliwością oczekiwały finału swoich wypieków. Jedna z klas przygotowała chleb dla dzieci chorych na celiakie. Trudniejszy wypiek z mąki bezglutenowej udał się wyśmienicie.
Po wspólnej degustacji, ogłoszono konkurs plastyczny na temat: „Smak chleba". Do konkursu przystąpiło 78 uczniów. Najlepsze prace wywieszono na gazetce w holu szkoły, obok stoiska informującego o przeprowadzanej akcji. Na stoisku tym umieszczono produkty do wypieku chleba, snopek różnorodnych zbóż, gałązki lniane oraz w słoiczkach podpisane różnorodne nasiona i ziarna.
Wybrane klasy odbyły wycieczkę do piekarni, gdzie zapoznały się z wypiekiem na skalę przemysłową. Piekarz opowiadał o swojej pracy i pokazywał urządzenia służące do wypieku. Uczestnicy wycieczki mieli także okazję degustować różnorakie rodzaje pieczywa.
Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem a przez tydzień unosił się w szkole piękny zapach pieczonego chleba. Wierzymy, że działania te przyczynią się do zdrowszego stylu życia uczniów i ich rodzin.