Biuletyn Informacji Publicznych Klauzule informacyjne Deklaracja dostępności

Tydzień chleba

Opublikowano: poniedziałek, 22.10.2012
Autor: Danuta Barabasz
Odsłon: 18888
Tydzień chleba w szkole
Nasza szkoła odpowiedziała na apel fundacji „Dobre życie" i przyłączyła się do tegorocznej edycji „Tydzień chleba w szkole", który odbył się w dniach 16 – 23 października 2012 r. W tradycji polskiej, chleb odgrywa bardzo ważną rolę. Był i jest w wielu domach najważniejszym pokarmem człowieka i stanowi podstawę piramidy żywieniowej. Trudno sobie wyobrazić, typowe polskie śniadania bez pysznej kanapki.
Celem akcji było podniesienie świadomości uczniów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. Realizację „ Tygodnia chleba w szkole" rozpoczęliśmy od przygotowania wystawy zbóż, różnych ziaren i gatunków mąki, których używa się do pieczenia chleba. Uczniowie obejrzeli krótki film pt. „Od ziarenka do bochenka". Zobaczyli ogromną pracę ludzi i wykorzystanie różnych maszyn w produkcji chleba. Informacji o sposobie pieczenia chleba, jego rodzajach dostarczyły nam wycieczki do piekarni, oraz spotkanie z piekarzem p. Markiem Kiełtyką, które zorganizowano w szkolnej świetlicy. Mogliśmy też degustować różne rodzaje pieczywa. Spotkanie zaowocowało zamówieniem do szkolnego sklepiku, zdrowych, pieczonych na zakwasie bułeczek, po które codziennie ustawia się długa kolejka.
Największym przeżyciem było pieczenie chleba przez uczniów. Każda klasa wyrabiała ciasto z zakwasem na swój chleb. W ten sposób poznano skład chleba i sposób jego wykonania. Następnego dnia, po wyrośnięciu, chleb w foremce wkładano do piekarnika. Po jego upieczeniu każdy uczeń przygotowywał kanapki według własnego pomysłu. Wspólnie w klasie spożywano je ze smakiem. Przez cały tydzień w naszej szkole pięknie pachniało wypiekami. W czasie lekcji wychowawczych przeprowadzane były pogadanki zachęcające do spożywania większej ilości chleba - głównie żytniego, na zakwasie, z ziarna pochodzącego z pełnego przemiału. Ogłoszony został również konkurs na najciekawsze opowiadanie lub wiersz, oraz konkurs plastyczny na temat „To się upiecze". Najciekawsze prace zostały nagrodzone i wyeksponowane na szkolnym korytarzu.
Mamy nadzieje, że po tym tygodniu wzrósł wśród naszych uczniów szacunek do chleba, a większość kanapek na drugie śniadanie będzie robiona ze zdrowego, razowego chleba na zakwasie.
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"
"Tydzień chleba w szkole"







Przewiń w górę